St James Anglican School

Education

  • Project

    St James Anglican School- Stage 4

  • Services

    Concept Design to Tender Documentation

  • Location

    Alkimos, WA

  • Client

    St James Anglican School on behalf of the Anglican School Commission

  • Date

    Aug 2019 – Jan-2021

Cameron Chisholm Nicol have been engaged for Stage 4 of the St James Anglican School. Located in Alkimos WA, the project consists of a new two-storey Senior School block and classroom extensions including a stage area, drama room, green room, teachers prep and store rooms, and a new sprung timber floor to the existing gymnasium.

The overall design enhances opportunities for flexible and versatile teaching spaces with the use of operable walls, allowing staff and students to create functional teaching and working spaces as required. The Stage 4 works blend in seamlessly with previous works, however an introduced design narrative has resulted some more engaging design outcomes.

The design of the project was strongly informed by the concept of being “shipwrecked” as Alkimos is named after an abandoned merchant ship at Alkimos beach/ Eglinton Rocks. This concept informed the innovative roof form surrounding the existing gymnasium, which can be thought of being ‘shipwrecked’ against the crashing waves that are the new extensions. Durable materials such as face brick and limestone blocks are used, with the introduction of contrasting textures and fibre cement cladding for an improved quality of design.

The Senior School block connects to an existing teaching block via a Sky Bridge showcasing the school’s colours blue and orange through vertical louvres, and acts as a visual point of reference connecting to the gymnasium extensions. Internally the senior school features a coffered ceiling inspired by the outline of a ship, where the carpet below follows its silhouette mimicking a shadow of the boat underwater. The coffered ceiling with inset glass floor features,  improves the overall spatial quality through improved natural and artificial lighting to the collaborative spaces below.

Cameron Chisholm Nicol also worked to maximise environmental benefits utilising passive solar design principles, including the use of natural ventilation to the classrooms and the introduction of PV systems.

loading..