RAAFA retirement living, Bull Creek

Hospitality, Retirement living

  • Project

    57 independent living units across 7-storeys with ground floor resident clubhouse facilities

  • Services

    Master planning, full service architecture and interior design

  • Location

    RAAFA Airforce Memorial Estate, Bull Creek

  • Client

    RAAFA

  • Status

    JDAPS approved

Airforce Memorial Estate in Bull Creek is the RAAFA group’s flagship estate, offering community living in a parkland setting close to transport, shopping and medical facilities. To meet increasing demand, RAAFA commissioned Cameron Chisholm Nicol to create a new retirement living development on the site of the estate’s existing resident clubhouse.

The 7-storey design incorporates 57 independent living units in a diverse mix of 1-, 2- and 3- bedroom apartments. Each dwelling has been carefully designed to achieve a Gold Standard under the Livable Housing Australia Guidelines, supporting ageing-in-place and ensuring long-term sustainability.

The ground floor incorporates a new clubhouse, with a dedicated function space, restaurant, cafe, bar and bowling club room. This will become a focal point for the current and future resident community. A north-facing verandah overlooks the existing bowling green and provides outdoor seating and amenity associated with the restaurant and cafe.

A water-wise, landscaped forecourt to the south offers a green transition to the building entry, and an exterior extension to the clubhouse. Soft and hard landscaped elements include seating, contoured turf and passive recreation spaces.

Natural light and views from the lift lobbies and entry corridors provide a pleasant arrival experience, reducing energy consumption through reduced reliance on artificial lighting. Full-height glazing in the apartments provides high levels of natural light and ventilation to residents. An extensive, roof-mounted photo voltaic array will generate renewable energy for the building and wider precinct.

The facades incorporate a diverse range of high-quality materials, including aged copper, breeze blocks, perforated aluminium screens and sandstone. Generous apartment balconies form an open and engaged presentation to the public domain, and deliver the benefits of outdoor living to residents.

With direct access to the the Bull Creek railway station and Kwinana Freeway, the project represents benchmark transit-oriented retirement living within an established community.

loading..