The Pocket, Claremont on the Park

Multi-residential

  • Project

    Multi-residential development of 95 apartments

  • Services

    Feasibility, full service architecture and interior design

  • Location

    Claremont, WA

  • Client

    Georgiou Living

  • Date

    2016

  • Awards

    2017 WA Architecture Awards
    - Harold Kratz Award for Residential Architecture - Multiple Housing

The Pocket, Claremont on the Park, is the first project to be completed in Landcorp’s new Claremont on the Park precinct. The Pocket brings together many of the design principles our practice has developed over the last five years into a well-resolved and highly functional apartment complex. As the market shifts towards higher-density models, The Pocket provides a template for future developments.

A vertical village built around a central communal courtyard, the focus is on amenity. The Pocket is positioned in direct proximity to transport, shopping, entertainment, and sport and recreation facilities. This reduces the need for on-site facilities that would generate higher construction and operational costs, and reduces reliance on cars. For retirees in particular, these factors are highly desirable.

The Pocket features generously-proportioned public and private spaces. Circulation areas, such as foyers, corridors and walkways, are wide and give high regard to privacy. Spacious bathrooms provide level access to showers. Condensers for air-conditioners are concealed, mostly within storage space immediately adjacent to each apartment. This avoids placing condensers on balconies, which are well sized for entertaining and offer passive surveillance on all building perimeters.

Walkways are offset from the building mass to maximise air circulation and light penetration and increase privacy, and all parts of the building have courtyard and/or district views. This permeability creates an openness which belies the size of the development. An active ground-plane is encouraged through multiple of entry points.

A range of apartment configurations and sizes includes double-height townhouses that form a podium and a strong public interface on Davies Road. Materials and colour selection evoke a distinctly Claremont character, drawing cues from the limestone, terracotta and weatherboard buildings in the adjacent train station precinct. With the courtyard’s lush landscaping and a running water features, and an overarching attention to detail, The Pocket communicates a sense of quiet luxury commensurate with its location.

An extract from the jury citation:
‘…The jury found ‘The Pocket’ apartment building to be an outstanding example of the design principle objectives set by the ‘Design WA’ document for apartment buildings. A sensitive handling of the buildings transitioning scale on the two street frontages allows it to relate to both the scale of the adjacent football stadium structure on one side, and the existing two storey townhouses to the other street frontage.

 

loading..