St Ives, Claremont on the Park

Mixed-use, Multi-residential, Retirement living, Urban design / master planning

  • Project

    5-storey retirement living village with resident amenities, designed around central courtyard

  • Services

    Urban design and master planning, architectural concept design

  • Location

    Claremont, WA

  • Client

    St Ives Group

  • Date

    2016

The St Ives Group (SIG) is one of Western Australia’s leading providers of high quality retirement villages and home care services. SIG engaged Cameron Chisholm Nicol to develop a proposal for an innovative retirement village – the first of its kind in the Perth’s western suburbs.

The design for St Ives, Claremont on the Park, is informed by the site’s topography, orientation and context, and aligned with the client’s vision for quality retirement living. 123 apartments are built around resident lifestyle facilities that promote a healthy and engaged community. The apartments are sized from 70-125m2 to appeal to the target demographic, and designed in accordance with universal access and aging-in-place guidelines.

Village administration services, a library and a cafe are accommodated in an entry foyer with a mezzanine level. A central open courtyard provides a focal point, and is a source of natural light and ventilation to communal recreation areas and apartments. The courtyard has direct visual and physical permeability with the surrounding streets and open spaces, which feature interactive public art. Courtyard and internal seating encourages rest and repose, and provides opportunities for social interaction as residents navigate the village.

Clubhouse facilities provide resident amenity. A restaurant and bar with alfresco dining overlooks the courtyard. Flexible multi-purpose rooms and a private dining space can be booked for functions, meetings and guest speakers. An art and craft space enables residents to participate in individual or group activities which they may not have space for in their home.

A well-equipped gym and pool pavilion support health and wellbeing. The weather-protected pool area has a northern orientation; receiving winter sun and summer shade, and offers views to the adjacent public open space.

A series of breezeway windows, open corridors and a large number of dual-aspect apartments promote cross ventilation throughout the building. PV panels on the roof contribute to energy generation, and high efficiency heat pump technology is used for hot water.

In a rapidly growing market, St Ives, Claremont on the Park, provides a new model for contemporary retirement living.

loading..