Heirloom by Match, Fremantle

Adaptive re-use, Multi-residential

  • Description

    Adaptive re-use of heritage woolstores into 183 apartments

  • Services

    Feasibility, full service architecture and interior design

  • Location

    Fremantle, WA

  • Client

    Match

  • Status

    completed 2016

  • Awards

    2017 State Heritage Awards:
    - The Gerry Gauntlett Award
    2017 WA Architecture Awards
    - Commendation - Residential Architecture - Multiple Housing
    - Conservation and Adaptive Re-use Award
    2017 WA Architecture Awards:
    - Commendation - Residential Architecture - Multiple Housing

Heirloom by Match is the adaptive re-use of the Dalgety Wool Stores, a four-level brick and iron warehouse adjacent to Fremantle Port that has been re-purposed to house 183 one- and two- bedroom apartments and a café.

Constructed in 1922, the building is listed on the State Register of Heritage Places and has significant cultural heritage. The bold, utilitarian structure is a local landmark which dominates the streetscape.

The multi-residential conversion takes a minimal-intervention approach which capitalises on the building’s unique character and spatial qualities. Most of the existing structure has been retained, with the apartments inserted entirely inside the building’s original fabric. Extensive conservation work has been undertaken to restore, remediate and preserve the integrity of the existing structure.

On both facades, existing window openings have been retained. New aluminium windows have been inserted to habitable spaces. Window openings to balconies are left unglazed to create protected outdoor space. On the Beach Street façade, new windows openings have been inserted on the top floor to provide light, ventilation and views.

Two atriums have been created by removing sections of the roof and floors, allowing light and ventilation to penetrate all dwellings. The atriums open to the sky and separate the development into three residential blocks. Boxed balconies in the atriums reference the port’s sea containers.

Apartment set-out was based on the location of existing jarrah columns. Many of the existing structural elements are not square, making the task a complex one. Existing floorboards are exposed to the apartment below and become the finished ceiling, with ceiling-mounted services left exposed. A new floor above provides fire and acoustic separation, with services in the void.

All interior insertions are clean and simple, providing a strong contrast between old and new that makes primary features of the saw-tooth roof, jarrah beams, exposed brick walls, expansive windows and 3.6metre high ceilings. Interior walls are offset from the existing columns and stop at 2.4m in height, either open above or with high-level glazing. This allows the timber ceilings to be visually uninterrupted, and facilitates maximum light penetration.

Sleek kitchens and bathrooms incorporate high-quality finishes, with the juxtaposition of old and new giving Heirloom a unique aesthetic that acknowledges both past and present.

Two levels of car parking have been created in the basement of the building by lowering the floor level and inserting an intermediate floor, retaining the original columns. Several interpretive elements throughout the building include a restored, original wool bale elevator displayed on Level 1.

Heirloom by Match is a sophisticated development which responds sensitively to the heritage of the original structure whilst meeting the client’s vision for design-conscious, contemporary living spaces. Despite the inherent challenges, Heirloom delivers high-quality apartments with excellent amenity. An exemplar of adaptive re-use, Heirloom by Match provides a rich and palpable connection to the port city’s industrial heritage and makes a valuable contribution to the revitalisation of Fremantle’s east end.

Dominic Snellgrove was given the opportunity to share Heirloom on Today Tonight.

An extract from the jury citation:
‘…An epic achievement of patience, determination and sound judgement. Demonstrating a thorough commitment to sympathetic use and retention of existing building qualities. From carefully considered, major strategic subtractions – through careful weaving of additions within rhythm of original structure.

 

 

 

 

loading..