Cowaramup Primary School Library

Education

  • Project

    Primary school library and resource centre

  • Services

    Full service architecture and interior design

  • Location

    Cowaramup, WA

  • Client

    State Government via Building Management Works (BMW)

  • Date

    2009

Cameron Chisholm Nicol was commissioned by the BMW (South-West regional office) to design, document and administer a new library facility at Cowaramup Primary School. The brief was to interpret the standard library template and incorporate the facility within the overall masterplan developed by Cameron Chisholm Nicol with stakeholders including the Department of Education and BMW.

The Library is designed as a flexible learning space that can be configured to accommodate multiple interactive learning and study modes. It is oriented on an east-west axis in response to passive sustainable design principles. Key elements of the design are the resolution of acoustic quality and the enhancement of the learning environment through spatial arrangement and light transmission. A major initiative is the use of high level protected windows to control solar gain and improve daylight harvesting. This assists reading and learning, as daylight increases alertness and concentration levels. Coloured low-level glazing panels create a vibrant, cheerful space.

A curved mini-strip ceiling adds volume, acoustic attenuation and interest. Local limestone and timber are used to provide a feature statement and wind barrier at the main northern entry.

The library achieved key objectives of access and connectivity from the within the school and from the street, to encourage shared use by the growing community. Located adjacent to the main quadrangle and existing art/craft activities centre, the library is well positioned for school operational purposes and is a valued new resource, successfully completed on time and under budget.

loading..