Cameron Chisholm Nicol, Perth

Adaptive re-use, Commercial office, Workplace and fit-out

  • Project

    Adaptive re-use of a heritage building to create a low-energy, high-performance workplace

  • Services

    Full service interior and workplace design

  • Location

    Perth, WA

  • Client

    Cameron Chisholm Nicol

  • Date

    2010

  • Awards

    2009 WA Architecture Awards:
    - Architecture Award - Sustainable Architecture

The award-winning design of our studio, located in Sheffield House in Perth’s Hay Street Mall, is a compelling demonstration of our commitment to sustainable design. Occupying an entire floor, the office is the adaptive re-use of a heritage building creatively transformed into a low-energy, high-performance workplace.

The space planning reflects the operational vision of our work practices. A breakout, cafe-style reception for informal meetings and presentations creates a social hub for the office, whilst the open plan design of the individual workspaces enhances collaboration and communication. The fitout includes two boardrooms, a technical library, a print room and staff facilities. Clean lines, exposed services and a neutral palette highlight the physical characteristics of the existing building.

Extensive benchmarking and research established effective and reliable strategies to offset carbon emissions and, through regular monitoring, maintain a commitment to reducing our environmental footprint. Sustainability initiatives include mixed-mode air-conditioning, water-efficient sanitary fixtures, and recycled and low environmental-impact materials for fixtures, fittings and furnishings. Minimising distances from work stations to natural light and daylight harvesting reduces reliance on overhead lighting.

Delivered within the allocated budget, Sheffield House is currently one of only three certified Green Star Office Interiors in Western Australia.

loading..