565 Hay Street, Perth

Adaptive re-use, Commercial office, Mixed-use, Retail, Urban design / master planning

  • Project

    Adaptive re-use of a 1960s office building to incorporate 340sqm GFA of active retail and 7,950sqm of Grade-A commercial office space

  • Services

    Full service architecture and interior design, 3D rendering

  • Location

    Perth, WA

  • Client

    The Perth Diocesan Trustees

  • Date

    Completed 2014

565 Hay Street is one of several interdependent projects which will transform Perth’s historic Cathedral + Treasury Precinct into a vibrant public space centred on a redeveloped Cathedral Square.

565 Hay Street is the adaptive re-use of the Public Trustee Building, a 1960s office block positioned between Hay Street and the Square. The Public Trustee Building was stripped back to its structural skeleton and redesigned to accommodate active retail space at ground level, and 11 levels of Grade-A commercial office space. This utilised far less embodied energy than to demolish the building and start again.

On Hay Street, extended floor plates to the lower levels create a podium that restores the building’s alignment and relationship with the streetscape. This is enhanced by a new terracotta facade which echoes the colour and detail of the masonry in adjoining heritage buildings. The existing Hay Street shop fronts are lifted to provide highly visible frontages.

A laneway to the east has been widened to enhance visual and physical connectivity with the Cathedral and Square. The laneway is activated by a retail colonnade which provides improved passive surveillance and contributes to an emerging pattern of permeability across the CBD.

565 Hay Street has achieved a 4 Star Green Star rating, and will become a catalyst for urban regeneration in a previously under-utilised part of Perth.

loading..